Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


20 éves az FMK

2009.11.27

20 éves az FMK!

 Kép

Látványos és érzelmes ünnepséggel, színpadi előadásokkal ünnepelte 20. születésnapját a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK).

 A rendezvényen részt vett Gegesy Ferenc polgármester, Pál Tibor és Bánsághi Tamás alpolgármesterek és a kerületi közélet több kiemelkedő alakja. A rendezvény főszereplői azonban a „Ház” volt és jelenlegi dolgozói voltak, akik szép számmal jöttek el a közösen ünnepelni, nosztalgiázni. A meghitt, családias  műsor első részében köszöntőket hallhattunk, majd a művelődési ház országos ismertségű tánc, musical és színművészeti csoportjai adtak ízelítőt tevékenységükből, darabjaikból.

 

 

 Kép

Zubornyák Zoltán igazgató ünnepi beszédében megköszönte mindazok segítségét, akik az FMK dolgozójaként vagy külső segítőjeként, hivatali támogatójaként tettek a ház fennmaradásáért. Leszögezte, hogy elkötelezett munkatársaiknak és gazdag, értékes programjaiknak volt köszönhető, hogy a rendszerváltás viharos esztendőiben is fent maradhatott az FMK. Elmondta: annak ellenére, hogy nagy bajok vannak az országban és a megszorítások súlyosan érintették a kerületi önkormányzatot, az intézményért felelős Ferencvárosi Önkormányzat sosem kérdőjelezte meg fontosságukat és nem kerültek olyan helyzetbe, hogy ne tudják kifizetni számláikat. „Ez egy felelősségteljes gondolkodás, ami lehetővé teszi, hogy tovább működhessünk és dolgozhassunk.”-mondta zárásként Zubornyák Zoltán igazgató.

 

Kép Gegesy Ferenc Ferencváros polgármestere köszöntőjében ismertette, hogy az FMK elmúlt 20 évében a kerületi önkormányzat igen kreatív és aktív volt az intézmény alakítgatása terén. 

Az első 5 évben a Művelődési Központot szétválasztották FMK-ra és Kosztolányi Művelődési Központra. A második 5 évben a „Kosztolányiból” és a Ferencvárosi Nyári Játékok szervezőiből létrehozták a Fenyár Kht-t. Végül összevonták a FMK-t és a Fenyár Kht-t.   „Mint ebből is láthatják, nagyon kreatív az önkormányzat, úgyhogy fel lehet készülni, hogy újabb 5 év múlva megint kitalálunk valamit”-mondta kesernyés humorával a kerületvezető.   Gegesy Ferenc ismertette, hogy az önkormányzat az elmúlt évek folyamán folyamatosan bővítette Ferencváros kulturális palettáját és lehetőségeit: a megörökölt intézmények karbantartása és felújítása mellett megvették a Pinceszínházat, létrehozták és méltó helyre költöztették a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményt és 10 éve a József Attila lakótelepieknek megalapították a nagy sikerrel működő Dési Huber Művelődési Központot. Arra törekedtek, hogy minden nagyobb lakóterülethez közel kialakítsanak egy kulturális intézményt, kikapcsolódási és művelődési lehetőséget.

 

Kép

 

 

Az ünnepi műsorban elsőként a Garabonciás Együttes lépett fel, tagjaik gyerekek és fiatalok, akik régmúlt korok viselkedését, öltözékeit és táncait keltik életre. Bemutatóik során ötvözik a történelmi táncot és a pantomin játékokat, 21 éve alakultak és működnek a kerületben. Előadásuk során XVI. olasz századi táncokat mutattak be. Várják a ferencvárosi gyerekeket!  

Kép

 

 

A Musical Varázs alapítvány idén lesz 5 éves és 2007. nyara óta működnek az FMK-ban. Számos kerületi rendezvényen vettek részt. Nemsokára, december 7-én mutatják az „Én és a kisöcsémet”. Az ünnepi műsorban az „Operaház fantomjából” mutattak be egy jelenetet: „Csak ennyit kérek én...” (Az FMK három musical egyesületnek ad otthont és közel száz másfajta eseménynek, klubnak.)

 

 

Kép

 

Ezt követően a Musicelitas énekesei léptek a porondra. A Piccolo színház művészeiből, annak megszűnése után alakult musicalcsoport kitűnő zenés esteket szervez az FMK-ban, legközelebb december 28-án lesz előadásuk. Az együttes vezetői MP3 néven Máté Péter emlékzenekart alakítottak és járják az országot. Az ünnepség során Máté Péter „Zene nélkül mit érek én?” című dalát adták elő.

 

 

Kép

 

 

A „Négy Muskétás Akrobatikus Rock And Roll Sportegyesület” tagjai energikus és érzéki táncos számokat adtak elő. Az FMK a kezdetektől az egyesület otthonának számít és mindmáig a Ferencvárosi Művelődési Ház falai között képzik a leendő táncosokat. 15 éves fennállásuk alatt szereztek két világ és két európa bajnoki címet és több magyar bajnoki párost neveltek ki. Jelenleg a házban három korosztályban oktatják a fiatalokat (óvodás, iskolás és felnőtt).     

 

 

Kép

 

 

A Szivárvány Színiiskola az FMK saját színitanodája. Tavaly nagy fába vágták fejszéjüket,  Molnár Ferenc regényét vitték színpadra. A Vörös Malom című musical nagy siker lett, folyamatosan játsszák és január 30-án lesz következő előadásuk.

 

(Következő anyagunk: interjú az FMK terveiről és leendő programjairól, bemutatóiról Zubornyák Zoltánnal, a 20 éves FMK igazgatójával.)

 

Szilágyi Iván Péter