Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szovjet közért Ferencvárosban

2010.01.03

 

Kép Négy nap után félve, de kimozdultam odúmból. Decsak a kisboltig, különben még valahova odafagytam volna. Népközértünk itt fészkel a Ferenc téren, nem messze a gyanús illatokat árasztó hentestől és a Jobbik kettős keresztjének hűlt helyétől. Az új erő régi képviselői nagy csinnadrattával helyezték ki a keresztet.

 

Idén nem volt semmi rá írva, nem tértek ki külön a „keresztény Magyarországra”. Úgyis tudja mindenki, hogy kinek és miért tették oda.  

 

 Volt ünnepség, mélymagyar dizsi, Hegedűs Zsuzsanna, megszentelt forralt borral. Meg szavaló gárdista. Ferencvárost nem túlságosan rázta meg az esemény. Aztán elmúlt a karácsony és vele együtt a kereszt is eltünt. Nyoma veszett. Lost live. Egy kereszttel kevesebb.

 

Karácsony tájékán mindig azon tűnődöm, hogy a jobbikosok év közben vajon hol tárolják ezeket a bazi nagy kereszteket? Keresztmegőrzőben, letakarva és biztonsági őrök óvó tekintete mellett? Mindegy.

 

A közért viszont megdöbbentő látványt nyújtott. Letarolta, csontig rágta a nyomorgó lakosság. Mindent elvittek, teletömve a hűtőt, hogy aztán legyen mit kidobálni. Se mozarella, se normális tej. Csoda, hogy a személyzetet nem vették meg és vitték haza a fa alá.                     

Az élelmiszerbolt polcai szinte teljesen üresek, várom, hogy mikor bukkan elő egy KGB-s és kéri a kenyérjegyemet. A volt (?) Szovjetunió élelmiszeripari egységeiben fogadta ilyen látvány a vásárlókat. 

 

Mindegy, cigi és alkohol van. Túlélési minimum. Néhány kialvatlan kasszás és egy depressziós, utószilveszteri kábulatban lévő, bambán maga elé bámuló szekus őrzi őket. Hazafelé menet sem találkozom senkivel. Tök üresek az utcák, mintha 28 nappal később járnánk… Az emberek nem mernek kimenni, lakásaikból megszeppenten pislognak kifelé és remélnek. Mindenki várja a felmelegedést, lokálisan és globálisan.

 

 

Kép

 

 

A Ferenc tér szép, mint mindig. Emberek és dolgukat önfeledten végző kutyák (vagy ahhoz hasonló igen csúnya élőlények) nélkül teljesen más. A padok üresek és a tér közepén díszelgő hipermodern kék kidudorodás, modern szobor is meglepően barátságosnak tűnik. 

 

Kép

Állítólag bálnát mintáz, de én még nem tudtam úgy állni, hogy felismerjem benne a legnagyobb tengeri emlőst. Egyébként mit keres egy bálna a Ferenc téren? Lehet, hogy Koppenhágában mégis igazat mondtak és nemsokára újra lesz tengerünk?

 

Kettős keresztünk már van és ez felettébb megnyugtató. Márcsak egy istálló kéne, hogy a fehér lovat mégse a Demszky-karókhoz kelljen kikötni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.