Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zöld udvarok és szelektív hulladékgyűjtés Ferencvárosban

2009.09.26

„Nem nekünk kell okosnak lenni, csak oda kell figyelni a lakosság javaslataira!”

 

Hosszas, izgalmas és rejtélyes idők és viták, valamint többszöri nekifutást követően nyár óta új alpolgármestere van Ferencvárosnak. Bácskai János eddig is az önkormányzatban dolgozott, kerületi képviselőként és környezetvédelmi tanácsnokként látható eredményeket ért el Ferencváros és lakóházainak zöldebbé tételében. Ferencváros országgyűlési képviselőjét és nemrég megválasztott alpolgármesterét először arról kérdeztük, milyen programmal indult neki új feladatának?

 

Kép

 

 

-Azt szoktam mondani, hogy a politikában nem kell túl sok mindent kitalálni. Az emberek telefonon és személyes találkozók alkalmával úgyis elmondják, hogy mit szeretnének. Ők tudják a legjobban, hogy mitől lenne jobb a kerület. A mi dolgunk javaslataik artikulálása és csatornázása a döntéshozók felé, valamint lehetséges megoldások kidolgozása. Családos ember lévén mindig a gyerekeimből indulok ki, ha százszor megkérdeznek valamit, százszor válaszolok. Nem maradhatnak megválaszolatlan kérdések a közéletben sem. Ez lenne az optimum, a valóság sajnos ennél szegényesebb és keserűbb…

 

-Alpolgármesterként melyik feladatok tartoznak Önhöz?

-Diplomám és tapasztalataim alapján a környezetvédelemmel foglalkozom, ehhez jött még a közbeszerzések, EU-s és egyéb pályázatok felügyelete és az informatika-a kerületi honlaptól egészen a szerver gépek folyamatos modernizálásáig.

A kerületi környezetvédelmi programot tanácsnokként eddig is én felügyeltem és a visszajelzések alapján jól működik. Nemrég volt egy veszélyes hulladékgyűjtési akciónk, amit próbálunk még sűrűbbé tenni. Ilyenkor az emberek elhozzák a lejárt gyógyszereket, akkumulátorokat, használt étolajat, elavult számítástechnikai eszközöket-ezekben mind számos veszélyes anyag van, ami nem kerülhet ki a természetbe.

 

-A leadott veszélyes hulladéknak mi lesz a sorsa?

-Az önkormányzat megbízásából egy hatósági engedéllyel rendelkező cég gyűjti össze és gondoskodik ártalmatlanításukról. A szelektív hulladék gyűjtés is nagy népszerűségnek örvend, segít fejleszteni a környezettudatos gondolkodást és kukáinkat sem terheli. Így anyagilag is jól jár vele a kerület.

-Meg szoktak telni a szelektív hulladékgyűjtők, használja őket a lakosság?

-Van ahol naponta kell üríteni, máshol csak hetente. Jó példa a Ferenc tér. A József Attila lakótelepen először ellenkeztek, de mostmár kérik kihelyezésüket.

-Mi bajuk volt a javaslattal, hiszen ez mindenkinek jó.

-A magyar emberben van egy alapvető ellenkezés mindennel szemben, ami fentről jön: „Ránk ne erőltessenek semmit!” Aztán szépen lassan megszokták a szelektív hulladékgyűjtőket és rájöttek előnyeikre. A szelektív hulladékgyűjtésben leginkább gyermekeinkre számíthatunk, szeretik szétválogatni a dolgokat, amit egy játéknak fognak fel.

 

 

Kép

 

 

-A környezettudatos szemléletet oktatják is?

-Hogyne, minden iskola részt vesz a környezetvédelemmel foglalkozó tanárok továbbképzésein. Ezeket az alkalmakat az önkormányzat szervezi. Először féltünk, hogy lesz e elég tanár, jelentkező, de több helyen vetélkedtek, hogy ki jöhet. Ma már működő közösség lett az összejövetelekből és van egy tantárgyi felelősünk (neve?), aki önkéntesen és lelkiismeretesen koordinálja a programot.

 

-Mi a helyzet az illegális hulladék lerakókkal? Nincs rondább és kiábrándítóbb látvány náluk…

-Kéthetente végigmegy egy „brigád” a kerület utcáin és ahol ilyen lerakóhelyet találnak-rögtön felszámolják. Fontos, hogy mielőbb felszámoljuk ezeket a gócokat, különben később is szívesen hordják oda a szemetet.

-Hol van a legtöbb „spontán szemétdomb”?

-Az elhagyott helyeken, ahol nincs térfigyelő kamera és nem tudják felírni az elkövető rendszámát. Nem akarok ötleteket adni, hogy hol szoktak ilyenek lenni (nevet).

-Sikerül nyakon csípni a szemetelőket?

-Egyet-kettőt igen, ezeknek igyekszünk nagy sajtót csapni, hogy erre hajlamos embertársaink lássák: nem hagyjuk annyiban tevékenységüket és érezzék hátukon figyelő szemeinket (nevet).

 

-Mi a helyzet a zöld felületekkel, zöldül kerületünk, de még mindig túl sok a beton.

-A Zöldudvar Pályázat negyedszerre lett kiírva azon társasházi udvarok növényekkel, fűvel való beültetésére, amelyeken eddig csak kő, beton volt. Feltörjük ezeket az udvarokat és belső kis kerteket alakítunk ki.

-Az önkormányzat a költségek hányad részét állja?

-Ez nagyban függ az adott évtől, de mindig több mint a felét. Mindig áldozunk erre a feladatra. Átlagban 10 ház pályázik. Ha az ember megnézi a végeredményt, nagyon szép udvarokkal találkozhat. Egyébként ezt is maguktól találták ki az emberek, a Balázs Béla 13-ban maguktól kezdtek bele.

 

Szilágyi Iván Péter 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.