Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Berzengócia, mesebolt nyílt Ferencvárosban

2009.12.09

 

 

A Berzenczey utca 29. szám alatt érdekes, vidám és eddig ismeretlen színfolt jelent meg Középső-Ferencvárosban. A szokványostól elütő karakterű és berendezésű bolt tulajdonosa és megálmodói, Niedermüller Péter és John Emese, maguk is kisgyermekes szülők. Látva és tapasztalva, hogy a környéken milyen sok kisgyermekes család él – játszóházat és boltot hozott létre, ahol képességfejlesztő gyermekjátékokhoz ugyanúgy hozzá lehet jutni, mint a fiúk körében überelhetetlen ajándéknak számító matchboxokhoz. Emellett rendszeresen foglalkozásokat tartanak, ahol szülő és gyermek együtt játszhat. A boltocska különlegessége, hogy itt nincsenek polcok, reklámok és kattogó pénztárgépek, van viszont kézzel festett ajtó meserészletekkel és gyönyörű karácsonyi dekoráció, amelyet a bolt gazdái maguk készítettek. Néhanapján még a Mikulás is feltűnik. Lehet egy bolt egyszerre közösségi tér? Van még igény a könyvre? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk kerületünk egyik legkülönösebb üzletének vezetőjével.

 

Kép

 

„Szerettünk volna egy olyan játékboltot csinálni, amely nem játékraktár, nemcsak a vásárlásról szól, hanem játszóház is egyben. Berzengóciában nem kell sietni, a gyerekek megfogdoshatják, kipróbálhatják a játékokat és személyre, korosztályra szabottan tudunk könyveket ajánlani nekik. Az egyik ihletőnk a Pozsonyi Pagony, valamint az I. kerületi Naphegy kiadó könyv- és játékboltja – nyilatkozta honlapunknak Niedermüller Péter.

- Miért pont itt, Ferencvárosban nyitottak üzletet?

- Ha körülnézünk a környező utcákon vagy éppen tőlünk pár méterre lévő Ferenc téren, azt láthatjuk, hogy nagyon sok babakocsit tolnak. Boltunk nem hagyományos játékbolt, amely a divatos és tévében reklámozott szerkentyűkre koncentrál. A 0-7 éves korú gyermekeknek és szüleiknek kínálunk játékokat és közös kikapcsolódási lehetőséget. Szinte mindent meg lehet venni és el lehet vinni, ami üzletünkben ki van téve-még a babzsák foteleket és a falon látható dekoráció egy részét is.

 

Kép

 

- Milyen könyveket kínálnak és hogy választotta ki őket?

- Megkérdeztem egy ismert gyermekkönyv-író barátomat, hogy melyik kiadókat érdemes megkeresnem. Kezdetben kiválasztottam közülük hatot és az ő könyveiket árusítjuk. 

A lényeg, hogy szép és mondanivalójukban is igényes, építő jellegű kiadványok legyenek. Minden korosztály számára vannak könyveink, még a féléveseknek is!

- A könyveken kívül még miket árulnak?

- Legfőképpen egyedi játékokat, amelyeket közvetlenül a készítőktől (és nem gyáraktól) szerzünk be, de azért kisebb részben megtalálhatók a hagyományos, máshol is kapható új és régi kedvencek. Teljes megdöbbenésünkre, a mai gyerekek nem tudják mi az a gombfoci!!! Gyermektáskáinkat például egy ismert és nagyon igényes iparművész készítette és a babfotelek is egy kis manufaktúrában készülnek. Ennek megvan az az előnye, hogy ki tudjuk szolgálni a teljesen egyedi igényeket is, akár színről, akár formáról legyen szó.

- A kisbabák még nem tudnak olvasni, mit kínálhat nekik egy könyv?

- Bébi könyveinknél nem az olvasás a lényeg, legfeljebb egy-egy mondat van bennük.   

A hangsúly a képeken és a könyv egyéb részein van. Ezek speciális kiadványok, amelyek a babák tapintását, motorikus mozgásait fejlesztik. Van ujjbábos, hajtogatós és párosítós könyvünk is.

- Hagyományos gyermekkönyveik is vannak?

- Persze. Kínálunk mágneses öltöztető könyveket és mondókás könyveket is: „Jár a baba, jár” vagy éppen a „Bóbita”. Weöres Sándor „Évszakok” című verseskönyve CD-mellékletet is tartalmaz és nagyon jól leköti a gyermekek figyelmét. Teljesen új megjelenés a „Kerekítő” című könyv, ölben játszható és mondható versekkel – az egyedi gyűjtésű kiadványban nem csak a régi és új mondókák találhatók meg, hanem az is, hogy milyen kis játék tartozik hozzájuk.

- Mesélnek még a szülők gyermeküknek, és ha igen, mikortól vegyük le a polcról az ilyen jellegű könyveket?

- Két-három éves kortól, először csak néhány mondatos történeteket, majd egyre hosszabbakat. Még ebben a korosztályban is fontosak a fejlesztő könyvek, például a szín és forma, valamint az asszociáció párosításra épülők.

- Az óvodásoknak mit kínálnak?

- Böngészőket, amelyek képein a gyermeknek meg kell keresni valamit. Vannak még ismeretterjesztő könyveink és persze Frakk és TV-maci is, amelyek a szülők számára is élményt jelenthetnek. Ezek néhány oldalas mesék. Művészi mesekönyveket is találni polcainkon, csodálatos színvilággal.

- A válság miatt sok szülőknek gondot okoz az ajándékozás. Mi tudnak kínálni nekik?

- Rájuk is gondoltunk, vannak olcsóbb játékaink is. A lényeg, hogy senkinek se kelljen üres kézzel és emiatt csalódott, sírós gyerekkel távoznia a boltból.

 

Kép

 

Szeretnénk ezt a boltot egy mindenki számára elérhető közösségi hellyé tenni, amely nemcsak az üzletről, hanem a nevelésről, az egymásra figyelésről, a szülő-gyerek együttlétről szól.

 

Szilágyi Iván Péter