Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feke Pál: puhány István helyett, igazi fejedelmet!

2010.05.02

Feke Pál alakítja Istvánt a Ferencvárosi Fesztivál (FEFE) keretében, a Fradi-pálya gyepén bemutatásra kerülő István a királyban. Az M1 Társulat című televíziós tehetségkutatójának köszönhetően ismertté vált énekest először arról kérdeztük: miért pont őt választották ki a szerepre és mit jelképez Szent István az ő számára? 

"Nagyon fontos szerepet játszott életemben, későbbi pályaválasztásomban ez a darab. Még gyerekként, egy bakelitlemezen hallottam először az eredeti csapat: Varga Miki, Vikidál és Deák Bill Gyuszi tolmácsolásában. Óriási élmény volt végighallgatni! Remélem képes leszek megfelelni az általuk lerakott alapoknak, de új szemszögből kívánom megközelíteni a szerepet.

 

 

Kép

 

 

A Társulat miatt fel kellett rúgnom addigi biztos életemet, előtte 40 főszerepet játszottam az országban. Sokat kockáztattam, de megérte: óriási lehetőséget és élményt kaptam cserébe. Megismerhetett az ország, a nagyközönség!

Az István a királlyal régi szerepálmom teljesült, amely egyben óriási feladat. Az elmúlt években utazó produkcióként több mint 300 ezer ember látta, most pedig egy rendhagyó helyen: az FTC futballstadionjában kerül bemutatásra.  

-Hogy készül fel István szerepére? Mennyi időt tölt el a gyakorlással?

-Elég komoly hangi, fizikai és lelki kondíciót igényel. István szerepe nagyon nagy súlyt, felelősség is egyben, hiszen nem egy egyszerű, sablonos figurát játszunk, hanem egy történelmi hőst, akiről mindenkinek van egy saját képe. Az eredeti koncepcióban István számomra túl visszafogottnak és puhánynak tűnt... Az én szememben ő egy kemény és kitartó ember, nem véletlenül tudott győzni Koppány felett! Szikora János rendező is így látja. 

Egy klasszikus fejedelmet szeretnék megjeleníteni, aki bár néha ellággyul, fohászkodik, de királyként rendkívül erős és határozott. 

Szilágyi Iván