Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ferencváros tartja magát

2010.02.14

Ferencváros nem csökkent a lakások ára

 

Kép Budapesten a használt lakáspiac mintegy tizedére esett vissza, az ingatlanok közel 20-30 százalékkal érnek kevesebbet, mint a válság előtt. Ez a készpénzzel rendelkező vevőknek jó hír, akár 1-2 millió forint is le lehet alkudni a lakások árából. Az új lakások iránti kereslet is jelentősen megcsappant és jó néhány külföldi építőipari cég berekesztette beruházásait vagy kivonult az országból. Az ingatlanberuházók 2009-ben budapesti ingatlanfejlesztéseik közel 90 százalékát állították, vagy lassították le.

 

Ferencvárosban a megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint a válság hatása jóval kevésbé értékelhető, főként a Középső-Ferencvárosi ingatlanok árai tartják magukat. A szakértők mindezt annak tudják be, hogy Gegesy Ferenc polgármester előterjesztésére és a kerületi pártok egységes támogatásával jelentős költségvetési megvonások nélkül folytatódhatott a tömbrehabillitáció és a kerületi közintézmények megújítása.

 

Még az ingatlanpiaci szempontból inaktívnak és holt időszaknak számító februárban is több nagyberuházás kezdődött illetve került átadásra: a Lechner Ödön fasoron elhelyezték a K&H Csoport új székházának alapkövét. Pár napra rá átadták a mind szerkezetileg, mind külsejében teljesen felújított Balázs Béla utca 5. szám alatti társasházat. A következő nagyobb esemény a Molnár Ferenc Általános Iskola felújított részeinek avató ünnepsége és bejárása lesz.

 

Kép

 

Gegesy Ferenc Ferencváros polgármestere a Balázs Béla utcai –részben önkormányzati, részben magán forrásokból felújított- ház átadóján elmondta: a tömbrehabilitáció során eddig több mint 200 milliárd forintnyi tőke érkezett a kerületbe. Az elkövetkező hónapokban még legalább 6 új vagy felújított ház átadását tervezik. Mindez nemcsak kampányidőszakban jellemző, a két választás közötti időpontban is számos házat, egyetemi intézményt, játszóteret és közparkot adtak át. A családbarát fejlesztéseknek köszönhető, hogy a többi kerülettel szemben Ferencváros „átlagéletkora” folyamatosan csökken. Fiatalodik a kerület.

 

Tovább növeli a keresletet és a lakások árait, hogy szinte már alig van beépítetlen telek kerületünk megújított részein. Míg más kerületekben iskolákat kellett bezárni és teljesen leálltak az ingatlanfejlesztések, Ferencvárosban tovább folytatódik a rehabilitáció. Optimista becslések szerint a folyamat 10 éven belül elérhet a Haller utcáig, amelyben már szintén épültek lakóparkok.

 

A kerület sikereiben és stabil működésében nagy szerepe van Gegesy Ferenc polgármester és Bácskai János képviselő jó együttműködésének, és annak, hogy egyetértés van köztük a rehabilitáció folytatásának szükségességét illetően.

 

Szilágyi Iván Péter

 

A mappában található képek előnézete