Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A vér szerinti rokonoknak fizetniük kell öröklési és ajándékozási illetéket! A gazdáknak nem.

2010.08.25

Július elsejéig visszamenőlegesen az egyenes ági rokonoknak örökösödési és ajándékozási-, mezőgazdasági munkát végző gazdáknak pedig ajándékozási illetéket nem kell fizetniük. A vér szerinti oldalági rokonoknak azonban az örökség nagyságának függvényében sávosan kell fizetniük illetéket az APEH-nek!

Akiknek mindenképpen ki kell fizetniük az illetéket

A kormány módosította az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. 12. § (1) bekezdésének a) és b) pontjait a 2010. évi XC. törvény 25. §-ában. A törvénymódosítás szerint az öröklés, vagy az ajándékozás nagyságától függően különböző mértékű illetéket kell befizetnie a vér szerinti (oldalági) rokonoknak az adóhatóságnak. Eszerint fizetnie kell az elhunyt/ajándékozó házastársának, az elhunyt/ajándékozó testvérének, unokatestvérének, mostoha-és nevelt gyerekének, vagy mostoha-és nevelőszülőjének. Korábban megjelentek olyan híradások, hogy öröklés esetén a házastársnak, mostoha- és nevelt gyermeknek, szülőnek 20 millió forintos határig illetékmentes lesz a hagyatéka- ez sajnos az elfogadott törvény szerint nem lesz így- azaz már 10 forintnyi örökség, vagy megszerzett ajándék után is fizetniük kell az APEH-nek.

A korábbi híradásokhoz képest szintén változott az öröklés/ajándékozás utáni illeték mértéke. A vér szerinti rokonoknak az illeték általános mértékén túl, ha ingatlan-tulajdonrészhez is jutottak, akkor további forint-ezreket kell leperkálniuk az adóhatóságnak. A végleges sávosan megállapított illetékeket itt követheti nyomon örökség és ajándékozás esetén.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az illeték mértéke öröklés esetén 2010 júliusától

 

 


Kép

Az illeték mértéke ajándékozás esetén 2010 júliusától

Akik megúszták az illetékbefizetést

A törvény az illetékmentességet csak az egyenes ági rokonoknak tartja fent. Eszerint nem kell fizetni illetéket a saját vagy örökbefogadott gyermeknek, unokának, déd-és szépunokának, szülőnek, nagyszülőnek, déd-és szépszülőnek.

Illetékmentesek lettek a gazdák is- feltétellel

Az ajándékozási illeték megfizetésétől a kormány szintén felmentette azokat a gazdákat, akik csak azért kötöttek szerződést közeli hozzátartozóikkal, hogy földjeiken, állattenyészetükben stb. folyamatos legyen a mezőgazdasági munka. Eszerint ha mezőgazdasági termelőtevékenységet folytatnak az ajándékozottak, akkor nem kell fizetniük termőföld, tanya, építmény (magtár, istálló stb.) valamint ingó (mezőgazdasági berendezés, felszerelés, gép, állatállomány, készlet, pótkocsi, gépjármű, erőgép stb.) után sem illetéket. A törvény ezeket a gazdákat felmenti a visszterhes vagyonátruházási illeték kifizetése alól is -, függetlenül attól, hogy a mezőgazdasági munkát egyedül, vagy ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betéttulajdon mellett végzik. 26. § (1) Ha viszont a gazdasággal ajándékozott ezeket az épületeket, földeket, ingóságokat nem mezőgazdasági tevékenységre akarja felhasználni, akkor nem ússza meg az illetékbefizetési kötelezettségét, kivéve, ha egyenes ági rokon.

 

Forrás:ingatlan.net

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.