Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képzőművészeti mesterképzés Ferencvárosban

2010.08.22

Festői környezetben, a több mint 100 éve működő kecskeméti művésztelepen tartotta idei mesterképzését a Ferencvárosi Művelődési Központ (FMK). A művésztelepet még Iványi-Grünwald Béla alapította és a hozzá csatlakozó újító szellemű "nagybányaiak" központja lett. Az I. világháború alatt tömegszállásként működött, majd Révész Imre vette át vezetését. A korszak számos elismert festője és írója lakott szobáiban, dolgozott műtermeiben. 1982-ben felújították és ma már magánkézben van, vendégházként is működik.

 

KépA Ferencvárosi Művelődési Központ több mint tíz éve szervez képzőművészeti mesterképzéseket kerületi és határontúli művésztanároknak. Mindig más és más helyszínen, kedvezményes áron kínálnak alkotási és pihenési lehetőséget.

 Kép A művésztábort a koreai származású örökifjú Sou mester vezeti, aki szakmáját tekintve építész, de magára mint festőre tekint. A mindig mosolygó, őszhajú, de életvidám és aktív mester szobájában/műhelyében fogadta riporterünket. Hatalmas csönd, festékszag és ágyneműk. A szüuli egyetem professzora szereti, ha műterme egyben hálószoba is: "Ha elfáradok a munkában, le tudok egy kicsit dőlni"-mondja a keleti emberek cinkos és sokat sejtető mosolyával. A mester számos új festészeti technikát dolgozott ki, például a "freccsentést".

 

Virágpermetező flakonba teszi a vízfestéket és ezzel a technikával rögtönöz rendhagyó színvilágú, kollázs alapú képeket. A táborban semmi sem kötelező, de mindennek és mindenkinek örülnek. Jó a koszt és van festék, ecset dögivel. A teraszon iskolai művésztanárok festegetnek, most övék a főszerep. Nem ordítanak művészien a gyerekek, viszont szépek és frissek az ecsetek. Megismerkedhettek Kecskemét nevezetességeivel és még nyílt napot is tartottak.

A fővárosi kerületek közül kizárólag Ferencváros szervez ilyen tábort-példát mutatva más kerületek számára is.

Mindezt demokratikus és szabad légkörben, a mester nem terrorizálja, inkább felvillanyozza és bátorítja tanítványait, akikkel angolul és németül cseveg.

KépA művésztelep szomszédságában városi vadaspart működik, de szerencsére egyetlenegy állat sem szökött át, sőt tekintettel voltak az ideális alkotás megkívánta eszményi követményekre (állati nagy csend honolt): néhány kommunikatív puma kivételével csendben és szimpatikusan kushadtak a ketrecek lakói.

Zubornyák Zoltán az FMK igazgatója is meglátogatta a táborozókat, akik akvarell és kollázs technikával készítettek festményeket. Képeiket később ki szeretnék állítani.

(Képünkön Zubornyák Zoltán és Martini Katalin főszervező látható.)

Szilágyi Iván Péter