Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szétverték a fővárost - Lehet egyáltalán közlekedni Budapesten?

2010.07.30

Kép A fővárosi útfelújítások miatt a kép leginkább egy csatatérre emlékeztet. A legkönnyebb biciklivel közlekedni ilyenkor. Elvileg. A Magyar Kerékpárosklub azt szeretné elérni, hogy minden, felújításra kerülő útszakaszon jelöljenek ki kerékpársávot, hogy a bringásoknak is biztosítsanak felületet az úttesten.

Kerékpárosok: csak hiányos macskakövet ne!

Kürti Gábor, a Hajtás Pajtás futárszolgálat igazgatója kérdésünkre elmondta, elég sok út van a városban, aminek nem örül egy bringás, bár a legrosszabbat, a kőbányai Vaspálya utcát most újították fel. A macskaköves útszakaszról a kövek 30 százaléka hiányzott.Kép Kollégáival rövid idő alatt gyűjtöttek néhány környéket, ahol nem jó közlekedni. A listára felkerült a csepeli "borzasztó" Csőgyár utca, foghíjas macskaköveivel, a Teleki Blanka utcai (vagy Szegedi úti) vasúti átjáró a XIV. kerületben, a Thököly út még fel nem újított részei, az Orczy téri villamos-csomópont, a Kőér utca Szállás utcához közel eső része, a Bosnyák tér és környéke úgy, ahogy van, illetve az Erzsébet királyné útja - Mexikói utca kereszteződése.

"A Nagy Lajos király útja és a Thököly út kereszteződése a háborúban is ugyanilyen lehetett. De nemcsak az a baj, hogy valamit nem újítanak fel - van, amit igen, de minek. Most lett kész a XIII. kerületi, Röppentyű utcai bicikliút, ami úgy ráz, mint egy hullámvasút. Repedezik, gödrös, két csepp eső után áll benne a víz" - magyarázta Kürti Gábor. Hozzátette, a Váci út két éve felújított szakasza hasonlóan sikertelen, hiszen csak évek múlva kellene ilyen repedezettnek lennie, mint most.

"A bringaút jó dolog, de sok útfelújítás jobb mint az új bringautak" - sommázta véleményét. Korábban a Bartók Béla úton nem szívesen közlekedett - állítása szerint annyira pocsék volt, hogy ha arra kellett mennie, görcs volt a gyomrában. Hasonló tapasztalatai voltak a Dózsa György úttal is, "mostanra pedig a Thököly út maradt az utolsó mamut - fontos, de borzasztó állapotú út". Megjegyezte, nemcsak kerékpárral, autóval is jár, de míg a négykerekűt egyszerű lassítással meg tudja védeni a burkolati katasztrófák okozta sérülésektől, bringával viszont még lassítva is rossz a kátyús, macskaköves, foghíjas, felújítatlan utakon szlalomozni.

Autóval: nemcsak az út rossz, a forgalomirányítás is

"Nagyon sok helyen vannak kátyúk, rossz minőségű utak a városban. Talán a Thököly utat emelném ki" - mondta el kérdésünkre Bősz Péter, a City Taxi kereskedelmi vezetője. Magyarázata szerint a Keleti pályaudvar és a Bosnyák tér között nemcsak pocsék az útburkolat, az elhanyagolt sínek, de a tömegközlekedés furcsaságai is nehezítik a hatékony autózást.

 

Kép"Az aszfalt kérdésénél fontosabbnak érzem a forgalomszabályozás hibáit és hiányosságait. A Thököly úton a buszmegállókat úgy alakították ki, hogy a járművek hol az út szélén vesznek fel utasokat, hol a villamossíneken haladnak, és ott is állnak meg." Bősz Péter megjegyezte, a ki-be kacsázó buszok mozgásához hozzá lehet szokni, de könnyebbé tenné a haladást, ha csak az út szélén lennének megállók.

Kiemelte, a Dózsa György úton még ennél is rosszabb a helyzet: a Vágány utcától a Keleti Pályaudvar felé haladva az úttest jobb oldalán alakítottak ki troli-és buszmegállókat. Ezek azonban nem esnek egybe, így a járművek egy sáv helyett kettőben "keringőznek", felváltva előzgetve egymást.

 

 

Kép


Alapproblémának tartom, hogy megszüntették a buszmegálló-öblöket, pedig az enyhítené a tömegközlekedési eszközök okozta torlódásokat. Ilyen tragikus környék még a Fillér utca, ahol a megállók a kereszteződés előtt találhatók - hiába szeretnék az autósok kikerülni a buszt, a gyalogosok a jármű előtt mennek át, így az autós nem látja őket. Ráadásul ha két kocsi akar előzni, nem férnek el az úton.

Kép Bősz szerint fontos lenne egy olyan iroda létrehozása, amely szigorúan koordinálja az útfelbontások, felújítások időtartamát és helyét, hiszen gyakoriak az olyan lezárások, amelyek "ütik egymást", így az autósok menekülő-útvonalak nélkül maradnak a forgalom szervezetlensége miatt.

"A Veres Pálné - Kecskeméti - Irányi utcák és a Múzeum körút-határolta területről csak a Királyi Pál utcán lehet kijönni. Ott is lassan, mert rövid a zöld, ráadásul a Kálvintól jobb oldalon út felbontás van" - fejtette ki a kereskedelmi igazgató, hozzátéve, azt sem érti, miért nem tudnak éjszaka dolgozni az útfelújítók, például a Margit hídnál. Megjegyezte, szerinte csupán koncepciótlanul kiemelnek néha egy-egy gócpontot a fővárosban, ezzel rontva a közlekedési lehetőségeket.

A Magyar Autóklub már nem is kommentálja a fővárosi állapotokat.
Önök szerint melyek a főváros legrosszabb útjai?

Forrás:Stop.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.