Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lokálpatrióták a kerületért

2009.12.01

Bemutatkozik a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület

 

Paál Kálmán elnökségi taggal beszélgettünk Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesületről (FLE):

 

Kép -Lokálpatrióta összefogásunkra az igény már korábban is megfogalmazódott, de csak a Cégbírósági bejegyzésünket követően, tavaly óta tevékenykedünk aktívan. Egyesületünket a kerületünkért elkötelezett, és itt élő volt kerületi képviselők, intézményvezetők és kisebbségi vezetők alakították. Fekete Tibor az elnökünk, aki sokáig önkormányzati képviselőként tevékenykedett és nagy szakmai tapasztalattal, kiváló szervező és meggyőző képességgel rendelkezik. Vezetésével egy szellemileg és erkölcsileg is erős társaság jött létre.  Én már nem vagyok alpolgármester és önkormányzati képviselő. Megtisztelő számomra, hogy Gegesy Ferenc polgármester úr tanácsadójaként dolgozom és emellett szervezem az egyesület akcióit, munkáját.

-Mik a céljaik?

-Ötleteinkkel, kezdeményezéseinkkel szeretnénk segíteni a képviselő-testület munkáját. Civil szervezet vagyunk, sok lakossági kapcsolattal, napi szinten kapjuk a visszajelzéseket és javaslatokat az emberektől. Ezeket szeretnénk továbbítani az önkormányzat felé.

-Milyen konkrét eredményeket értek el?

-A térfigyelő kamerarendszer kiépítése során például igyekeztünk egy megalapozott és tényleg hatásos szakmai javaslatot kidolgozni, amelyet előtte egyeztettünk szakértőkkel és a kerületi rendőrkapitány úrral is. A testület egyhangúan támogatta felvetésünket. Vagy aktívan részt vállaltunk Deutsch László révén a lakóház felújítások során bajba jutott társasházak kárpótlási ügyeinek tisztázásában.

 

Ferencvárosban legendás a Helytörténeti Gyűjtemény, mint lokálpatrióták szívesen részt vállalunk a helyi értékek megőrzésében. Figyelünk közös múltunkra, közös ferencvárosi és egyetemes értékeinkre egyaránt. Ezért emlékeztünk meg Vidats János eddig kevésbé ismert, helyi kötődésű 1848-as szabadságharcosról, vagy az 1956-os forradalom kerületi vonatkozásairól, vagy hirdettünk pályázatot a kerületi diákoknak, vagy a Helytörténeti Gyűjtemény vezetője, Gönczi Ambrus segítségével régi képeslapokat készítettünk Ferencvárosról.

 

A Gottsegen Kardiológiai Intézet gyermek részlegének javára gyűjtést rendeztünk, mert önerőből nem tudják előteremteni egy gyermekek szívműtétéhez szükséges létfontosságú eszköz árát. Mikor ezt megtudtuk, kezdtük meg akciónkat, amely mindmáig tart. 

 

Kép

 

A József Attila-lakóteleppel is kiemelten foglalkozunk, itt kezdeményeztük a helyi civil szervezetek összefogását. A Dési Huber Művelődési Ház lépcsősora elég meredek, nagy nehézséget okoz a kismamáknak és a mozgáskorlátozottaknak a bejutás. Megfelelő műszaki megoldást próbáltunk találni. Úgy tűnik, hogy a korábbi egyhelyben topogást sikerült áttörnünk és az önkormányzat által tervezett több, mint 5 millió forintos összeghez képest jóval olcsóbban is kivitelezhető egy babakocsi rámpa. Így segíthettünk és még meg is takaríthatunk jó néhány milliót a kerületnek, amely ilyen válságos időkben fontos szempont.

 

-Nemrég töklámpásokkal telt meg a József Attila-lakótelep. Mi volt ezzel a céljuk?

-Egy velünk együttműködésben lévő civil szervezet kezdeményezte ezt a közösségi tervezéshez köthető akciót. Mi hozzájuk kapcsolódtunk. Tény, hogy a Napfény utcán borzasztó nagy az átmenő forgalom és nem mindenki tartja be a 30 kilométeres sebesség korlátozást, főként azok, akik csak átmennek a területen. A világító töklámpákat azért tettük ki, hogy lelassítsuk az autókat: az arra járó autósok ugyanis felfigyeltek a lámpásokra és az összesereglett sok emberre, így lassítottak, hogy jobban szemügyre vegyék e sajátos közhasznú díszeket és a jókedvű, vidám embereket.

 

-A képviselő-testületet nagyrészt pártok alkotják, nem civilek. Hogyan tudják elérni céljaikat, hallgatnak Önökre?    

- Reményeink szerint az észérvek hatnak. Egyesületünkben nem a szabványos pártpolitizálás folyik, hiszen mindenféle világnézetű és párthátterű ember önkéntesen dolgozik együtt. Céljaink nem politikaiak, nem nézzük, hogy ki az ügyeletes zászlóvivő. Számunkra a kerületiek érdeke a fontos, és ezért minden demokratikus erővel nyitottak vagyunk a szakmai együttműködésre.

 

-Hogyan lehet kapcsolatban lépni Önökkel?

-Egyrészt honlapunkon a www.fle.hu keresztül, másrészt személyesen, ugyanis tagjainkat, helyi politikusainkat sokan ismerik. Ezenkívül fórumokat szervezünk, amelyeken a kerület lakóit tájékoztatjuk terveinkről és kikérjük véleményüket. Legutóbb például a József Attila-lakótelepről kerestek meg bennünket, kérésükre szervezetem egy fórumot a kerület Integrált Városfejlesztési Stratégiájáról. Eljött a polgármester úr és a főépítész asszony is. Hárman tartottunk szakmai tájékoztatást.

-Hogy állnak a ferencvárosi civil szervezetek?

-Tornai Pista barátomnak volt egy nagyon jó ötlete, hogy csináljunk egy ferencvárosi civil kalauzt, így is segítve a lakosság és a civil szféra kapcsolatfelvételét. Ennek lesz egy elektronikus és nyomtatott változata. A Ferencvárosi Önkormányzat kb. 100 civil szervezetet tart nyilván és támogat helységgel vagy anyagiakkal. Mi azonban még felfedeztünk számos további helyi kezdeményezést és őket be szeretnénk vonni a kerület közös fejlesztésébe.

 

Szerencsénkre nagyon sok karitatív szervezet működik Ferencvárosban. A pici gyerekek gondozásától kezdve az idősek támogatásáig, képviseletéig sok értékes munkát végeznek. Polgármester úr független politikusként nagyon fontosnak tartja a civil szférát és más ügyekben is mindig számíthatunk nyitottságára.

 

A Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület azért jött létre, hogy megtaláljuk az embereket és kikérjük véleményüket. Remélem, hogy a sok hasznos ötlet és kezdeményezés továbbra is nyitott kapukat dönget majd a kerületi vezetésnél.

 

Szilágyi Iván Péter