Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megadom a tiszteletet, de nem hallgatok jogsértés esetén

2009.10.03

„Csak addig fogom csinálni, ameddig elveimmel össze tudom egyeztetni.”

 

Mezey Istvánt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) ferencvárosi elnökét, önkormányzati képviselőt sokan tehetséges fiatal kereszténydemokrata politikusnak tartják. Nem  tipikus megélhetési politikus, dolgozik képviselői munkája mellett. Egy biztos: a határozott, de kultúrált fellépésű és véleményét sosem takargató fiatalembernek sikerült kicsiny, de működő csoportba összefognia a kerületi hasonló szellemiségű fiatalokat. Ez egy nagyrészt ateista, Istenkerülő nagyvárosban nem kis eredménynek számít. Emellett sikeresen és lelkiismeretesen vezeti az önkormányzat Közbeszerzési Bizottságát. Mezey Istvánt először arról kérdeztük, fiatal kora ellenére hogy került a pont a Kereszténydemokraták közelébe:

 

Kép -Vallásos családban nevelkedtem és 6 éves korom óta vagyok a Regnum Marianum Mária tiszteletére épülő katolikus lelkiségi mozgalom tagja. Családunk már az átkosban is ellenzéki volt és édesapám „államellenes szervezkedés” miatt másfél évet ült a kommunizmus börtönében. 

 

A politikába 2000. környékén kapcsolódtam be, előtte csak szimpatizáltam és szavazataimmal támogattam az éppen aktuális és mérvadó jobboldalt. Politikai tevékenységem során nagyon hamar találkoztam az akkor szárnyait bontogató IKSZ-el és az ottani fiatalokkal együtt kezdtem el dolgozni, segíteni a kampányban. Igen sokat köszönhetek Soltész Miklós és -a sajnos időközben elhunyt- Deák András képviselő uraknak. Kammermann Csaba a KDNP Ferencvárosi Szervezetének elnök hívott ide, a kerületbe. Érdekes módon, -annak ellenére, hogy Ferencvárosban laktam- előtte inkább budai körzetekben dolgoztam.                            

 

Ferencvárosban Csaba körzetében kezdtem el dolgozni, segítettem munkáját és később mikor VK elnök lett a átvettem tőle a körzetét. Azóta egy másik körzetet viszek. 2006-ban nem indultam egyéni képviselőként, mivel polgármester-jelöltünk, Kandolka László kampányfőnöknek kért fel. Cserébe egy listás helyet biztosított, és így kerültem be az önkormányzatba, én voltam az utolsó bejutó.

Akkor még nem voltak komoly önkormányzati ambícióim, nem láttam pontosan, hogy hol és mit tudnék tenni a kerületért. Szerettem volna úgy dolgozni, hogy annak nyoma legyen és ezt érezzék a kerületben lakók is. Azóta szereztem egyfajta politikai rutint, az elmúlt években a Közbeszerzési Bizottságot vezettem és rengeteget tanultam idősebb képviselőtársaimtól. Most már tisztán látom, mi mindent lehet tenni a kerületért.

 

-2006-ban számítottál arra, hogy bekerülsz?

-Igen, a választási logika és matematika alapján várható volt. Bár a nagyszámú egyéni győzelem miatt kevesen kerültek be a Fidesz-KDNP-listáról, de én szerencsésen utolsóként még bejutottam. Míg 2002-ben csak egy képviselőnk, Zombory Miklós tudott nyerni, 2006-ban ez már 7 képviselőnek sikerült. Nemcsak Belső-Ferencvárosból, hanem a középső zömében tömbrehabilitált helyeken is nyerni tudtunk.

-Keményen fogtad össze a kerületi kampánycsapatot?

-Körzetfelelőseinknek nem kellett elmagyarázni, hogy miről szól egy helyi kampány, ugyanis rutinos, több esetben komoly önkormányzati tapasztalatokkal rendelkező helyi politikusokról volt szó. Én inkább a polgármester-jelölt munkáját koordináltam, segítőket szerveztem.

 

-Hogy ismerted meg Kandolka Lászlót? A Fidesz frakcióvezetője a kerületi politika legendás és elismert alakja.

-Laci kb. 8 éve dolgozik itt Ferencvárosban, elvégzett munkája és hozzáállása tette 2006-ban jelöltté.  Szerintem nagyon jól helytállt, és a Fidesz-frakció vezetőjeként mindmáig folytatja az akkor elkezdett munkát. A választáson az MSZP nem állított erős jelöltet, és ez a jelenlegi polgármester esélyeit növelte, úgy érzem tisztes eredményt értünk el így is.

-Sokan arra panaszkodnak, hogy az országos politikai ellentétek meghatározzák a kerületi viszonyokat is.

Kép -Az önkormányzati döntések többsége nem politikai jellegű. Az utóbbi időben, az önkormányzati választások előtt nemsokkal a politikai tényleg rányomja bélyegét munkánkra és nagyon sok előterjesztés már nem kap többséget.

-Mi ennek az oka?

-Három képviselő kilépett az MSZP-ből, a polgármester pedig az SZDSZ-ból. A legutóbbi testületi a ülésen a „négyek” közös frakcióként léptek fel. Kialakult egy 3. politikai pólus.    

A korábbiakkal szemben most már előfordul, hogy a Fidesz elképzelései is többséget kapnak, de a politikai instabilitás többnyire árt a testületi munkának. Ezenkívül a gazdasági válság is elérte Ferencvárost, emiatt nehéz a költségvetést összeállítani és tartani is, pláne most hogy kormány újabb pénzeket vesz el az önkormányzatoktól.

 

-Hogy látod Gegesy Ferencet?

-A szakmai tudását elismerem: nagyon jó ismeri a kerületet. Nem szeret politikával foglalkozni, de szerintem az SZDSZ-ből való kilépése személyes politikai sorsa szempontjából is jó döntés volt. Független polgármesterként, pártháttér nélkül viszont nagyon nehéz érvényesülni a fővárosban. Komoly tudást halmozott fel az elmúlt 19 évben, de ez talán nem pótolhatatlan. Mi, annak ellenére, hogy elismerjük érdemeit, önálló jelöltben és egy jobboldali többségű önkormányzatban gondolkozunk.

 

-Gegesy fő riválisának és ellenfelének kampányfőnöke voltál, hogy fogadott a polgármester, mikor bekerültél a testületbe?

-Sehogyan sem, nem nagyon foglalkozott velem. Már a kampánytól is távol tartotta magát. Nem plakátokolt, hanem megpróbáltra az elért eredményeket a maga javára fordítani. Utólag látható, hogy ez eredményes volt. Az SZDSZ inkább dolgozott érte, mint ő az SZDSZ-nek. Aztán elkezdődött a testületi, bizottsági munka, és egyre többször egyeztettünk, elsősorban közbeszerzési kérdésekben.

-Ez nagy dolog, mind a Te, mind Gegesy Ferencre nézve. Jellem kérdése.

-Mindig a konkrét ügy alapján döntünk és meghallgatjuk egymás véleményét. A maga módján elismeri, a munkám. Nem neki szeretnék megfelelni, de jó, ha sikerül közös álláspontot kialakítani. Ez az itt lakók érdeke is, hiszen ők a közös munkát és nem a politikai csatározást várják el tőlünk.

 

Kép -Vannak nagypolitikai terveid?

-Nyilván jól esne, ha ilyesmivel megkeresnének, de ez ma nem reális. A parlamenti politika nehéz terep. Lehet, hogy ez önző szempont, de önkormányzati politikusként sokkal többet találkozom az itt élők problémáival, és így valamivel könnyebb is értük tenni. Ezek az apró sikerek nagy örömet szereznek számomra. Kerületi szinten szívesen lépnék magasabb szintre, de ez már nem csak rajtam múlik.

 

-Saját frakciójában szokott vitatkozni?

-Persze, előfordul, és ez így van jól, hiszen különbözőek vagyunk. Nem mindig nekem van igazam, de arra törekszem, hogy korrekt, tárgyilagos legyen az érvelésem. Elismerem, ha utólag kiderül, hogy a másiknak volt igaza. Az önkormányzat ennél összetettebb. A politikusokon kívül a hivatalban dolgozó szakemberek véleménye és tapasztalata is fontos tényező. Sokszor Ők jobban tudják, mi a jó megoldás egy adott problémára. Ezeket a véleményeket kell összehangolni.

 

-Az önkormányzati képviselő testület tele van főállású kavarógépekkel. Hogyan fogadtak be-mint őszinte embert?

-Igazából sehogy… De ez nem is baj. Az elején kötöttem magammal és a Jóistennel egy megállapodást: csak addig foglalkozom politikával, ameddig a kialakult elveimmel ez összeegyeztethető. Megpróbálok korrekt lenni, még azokkal szemben is, akikről tudom, hogy támadhatóak. Megadom a tiszteletet az idősebbeknek, amellett, hogy nem hallgatok, ha szabály- vagy jogsértést tapasztalok.

-Kereszténydemokrata politikusként hogy látod, szükség van önálló kereszténydemokrata pártra?

-Igen és előbb-utóbb változás lesz itt is. A KDNP most még nem eléggé erős és önálló. De úgy gondolom a szavazók legalább 10 százaléka igényeli az értékrendünket, és a jelenlegi politikai elitet elnézve szükség is lenne az általunk képviselt erkölcsiségre.

 

Szilágyi Iván Péter