Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Építészeti nívódíj Ferencvárosban

2010.05.01

Kép Építészeti Nívódíjat kapott a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Thaly Kálmán és Vendel utca sarkán lévő újépítésű, igen modern és elegáns üveg és fémelemekből álló épülete. A Trigránit Zrt. menedzselte fővállalkozóként. A Ferencvárosi Önkormányzat a Tűzoltó utcai 22. tömbben 16 darab önálló telek egyesítésével, majd a Szabályozási Terv szerinti átalakítássukkal telket biztosított az Oktatási Központ megvalósítására. Az előzményekhez tartozik: sokáig az Üllői útra, a Semmelweis Egyetem (korábban SOTE) régi központi épületeivel szemben álló parkos területre tervezték az egyetem bővítését. Az épületegyüttes sűrű szövetbe épülő városi ház, ezért a hagyományoknak megfelelően vertikálisan tagolták a funkciókat. Az oktatási funkciókat így nem külön épületszárnyba helyezték, hanem az épületrészek alsó, publikus szintjére: a földszintre, az alagsorba és a galériaszintre.

 

 

 

 

Az Elméleti Épület aulához kapcsolódó alsó szintjeire telepítették az előadó-, oktató- és konzultációs termeket, internetező helyeket és a kiszolgáló helyiségcsoportokat (ruhatárak, büfék, vécécsoportok, megőrzők, raktárak stb.) A rendezvényen megjelent Gegesy Ferenc polgármester, Páva István az Építőipari Mesterdíj Egyesület részéről, Szél Ágoston a SOTE rektor-helyettese, Pálovics Károly vezérigazgató-helyettes (Arcadom Zrt.). „Azon gondolkodtam, mikor idejöttem az épület felé, hogy milyen szerencsés a mi cégünk, hogy egy ilyen kerületet és polgármestert találtunk, mint Ferencváros és Gegesy úr. Két kezemen sem tudnám összeszámolni, hány alapkő letételen és díjátadáson vettünk már részt együtt”-mondta Koncz Ernő a Trigránit marketingkommunikációs igazgatója. A Trigránit Zrt. többek között megkapta építészeti Oscar-díjat is. „Rengeteget változott ez a kerület, mióta 93-ban itt laktam –mondta Koncz István-, sokkal több a nyelveket beszélő fiatal, tiszta szem és tiszta arc látható.”

 


 

Kép

 

 

Páva István az építőipari-nívódíj jelentőségéről beszélt. A SOTE új, hipermodern tömbjének bírálóbizottságuk egyhangú szavazással ítélte oda a középületeknek járó Építészeti Nívódíjat. „Az elbírálás során a kivitelezés minősége, a környezetbe való beilleszkedés és a létrehozók együttműködése alapján osztjuk ki az elismerést.” Sokféle funkciót foglal magába az építmény: aualát, előadóktermeket, hallgatói laborokat, állatházat, energiatakarékos módszerekkel kialakított kertet, kultúrált és szép közteret az épület az előtt. Biciklitárolót is leraktak a több mint 500 egyetemen tanuló diák részére.

 

Szél Ágoston a SOTE rektor-helyettese elmondta, hogy korábban az egyetem helyén egy autómosó működött, majd az építkezés alatt hatalmas gödör tátongott. A SOTE 5 egyetemi tanszéke működik az új épületben. Hosszú évtizedekig méltatlan helyen, egy lepusztult és korszerűtlen Puskin utcai házban foglaltak helyet. A Semmelweis Egyetem nemrég kiváló egyetemi címet vett át az oktatási minisztertől és nemzetközi elismertségű kutatóegyetemként tartják számon.

 

Kép

Gegesy Ferenc polgármester üdvözölte a megjelenteket és kiemelte munkájuk  jelentőségét, minőségét. Több hazai és nemzetközi építészeti díjat kapott már a kerület: itt épülnek a legszebb házak, irodaházak és mostmár itt működik a legnívósabban kivitelezett egyetemi szárny is.  A polgármester és az egyetemi vezetői emléktáblát avattak az alkalomból.

A rendezvényen részt vett Paál Kálmán, a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület alelnöke.

 

Szilágyi Iván Péter