Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Politikai kártyázás Ferencvárosban

2009.09.30
Jó szándékú politikai kártyázás Ferencvárosban
 

Kép „A tavaly bevezetett Ferencváros Kártyát egy bizonyos jövedelemhatár alatt lehet igényelni, illetve 62. év feletti nyugdíjasoknak jár. Birtokosa egy évig a programban résztvevő -főként élelmiszereket és napi használati cikkeket árusító- boltokban 5-10-15 százalékos kedvezményt kap. Már az elején tudtuk, hogy programunknak csak akkor lesz értelme, ha sok üzlet jelentkezik rá. Szerencsére és nem véletlenül nagy volt a vállalkozók érdeklődése, hiszen így újabb vevőkörhöz juthattak. Bevált a program, amely segített az embereken és a helyi vállalkozókon egyaránt.

Mind a vevők, mind a boltok lelkesedésében nagy szerepet játszott a gazdasági válság, amely érdekelté tette a kereskedőket és a vásárlókat egyaránt”-nyilatkozta lapunknak a Ferencváros Kártyáról Gegesy Ferenc polgármester.

 
Balla Ágnes önkormányzati képviselő, a Ferencváros Kártya bevezetésének kezdeményezője:
 
-Honnan jött és minek hatására kezdeményezte a kártya bevezetését?
-Vidéken sok helyen és néhány budapesti kerületben is bevezetésre került a kártya. Martos Dániel képviselőtársammal dolgoztuk ki a ferencvárosi megvalósulás lehetőségét és eddig nagyjából 70 bolt és szolgáltató csatlakozott a felhíváshoz. Az EDC klub kártyaajánlatát elfogadva, kötöttünk velük együttműködési megállapodást.
 
-Milyen boltok szálltak be az akcióba és mekkora a lakossági érdeklődés?
-Nagyjából 70 ruha- élelmiszerbolt, gyógyszertár és kulturális intézmény jelentkezett.
A nyugdíjasok részére díjmentesen került kiadásra a kártya, a többi ferencvárosi lakostól a kártya előállítási díját kérjük el, nagyon nagy rá az érdeklődés és nagyon szeretik az emberek.
 
-Milyen boltokban és mekkora kedvezményeket lehet kapni rá?
-Élelmiszer- és ruhaboltok, zöldséges, gyógyszertár, autó-motorkereskedés, kulturális intézmények a ferencvaros.hu oldalon megtalálhatóak a boltok és minden kártyabirtokos részesül időszaki kiadványban.Kép
 
 A Ferencvárosi Önkormányzat képviselő-testületének döntése értelmében 2009. tavaszán valamennyi 62. életévét betöltött, ferencvárosi lakóhellyel rendelkező lakos, Ferencváros Kártyát kap. A Ferencváros Kártya lehetőséget biztosít arra, hogy tulajdonosai bizonyos szolgáltatásokat kedvezményesen vegyenek igénybe, egyes termékeket csökkentett áron vásároljanak meg.

Az előkészítési folyamat során Bánsághi Tamás alpolgármester egyeztetéseket folytatott a kerületi vállalkozókkal, hogy azok milyen módon, milyen feltételek mellett válhatnak kártyaelfogadó helyekké. A megbeszélések után félszáz vállalkozó - gyógyszertárak, élelmiszer üzletek, zöldségesek, hentesek, cukrászdák - jelezték, hogy kedvezményt biztosítanak a Ferencváros Kártyával érkező vásárlóknak.
 
A kezdeményezés benyújtásakor a www.fidelitas.hu honlapon Martos Dániel önkormányzati képviselő ismertette a kerületi rászorulókat segítő javaslat elemeit:

-Eredeti javaslatunk arról szólt, hogy a kerület kulturális és sportintézményeit lehetne kedvezményesen látogatni a kártya felmutatásával, de az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság ülésén felmerült, hogy esetleg bővítsük a kört a kultúrán és sporton kívüli területekkel is. Minden személyi igazolvánnyal rendelkező, Ferencvárosban bejelentett lakosnak jár és az önkormányzat ügyfélszolgálatán lehet igényelni. Zalaegerszegen például 1500 forintba kerül, amely összeg már egy-két használat után megtérül. A kártyának azonban lenne egy, a puszta anyagi hasznon messze túlmutató jelentősége is: segítene erősíteni a ferencvárosi identitást, a kerülethez tartozás érzését.

Fontos tudni, hogy a Ferencváros Kártya egy már országosan működő kártyaelfogadási rendszer új szereplője, így tulajdonosai szomszéd kerületek, más települések elfogadóhelyeiben is kedvezményesen vásárolhatnak!
 
Az elfogadóhelyek jellemzően 5–10 százalékos kedvezményt adnak áraikból a kártyatulajdonosoknak, azonban van olyan cég is, amely 20 százalékkal mérsékli a számla összegét kártyás ügyfeleinek. A rendszerhez csatlakozott vállalkozások profilja változatos, de többségében élelmiszerüzletek, ajándékboltok, könyvüzletek, illetve fodrászok, fényképészek és egyéb szolgáltatásokat kínálók találhatók a listán.

A kártya bevezetésekor az önkormányzat képviselői bejelentették, hogy Ferencváros 5-6 millió forintot fordít a kezdeményezésre, amely összeg a névvel ellátott kártyák elkészítését, a katalógusok kinyomtatását, jogdíját  és a postaköltséget foglalja magában. S hogy a tulajdonosoknak még nagyobb örömük teljen a kártyákban, a kerületi újság segítségével szavazhattak is, hogy melyik dízájn tetszik nekik a legjobban.

 

                                        Kártyavetők és csodás megvilágosodások
 
 

A Ferencváros Kártya bevezetése kapcsán is megindult a nagypolitikából ismert ötletlopási hullám, amely már-már a csodák elbírálásában kompetens Vatikáni Szentszék figyelmét felhívó mértékű és mennyiségű csodás megvilágosodást és spontán emlékezet-visszatérést produkált. 

Kép

 

 Szerényen mindenki magát kiáltotta ki a közhasznú és éppen ezért politikailag igen hálás javaslat atyjának. Politikai apakomplexus. Ha jó eszű ügyvédek apasági pert indítottak volna, vagy még élne Cassanova, talán még a főállású gyerekcsinálógép és apa is elismerően csettintett volna a sok önkéntes kezdeményező, egymást intenzíven taposó és überelő politikai szülő láttán. Hiába na, a magyar politikusok nehezen tudnak jó dolgokat kiötletni, de ha egyszer sikerül, mindenki igényt tart a velük járó népszerűségre!

 
Egy biztos, ilyen nehéz és össznépi elszegényedéshez vezető időkben, még ez vásárlásonkénti párszáz forint is nagyon sokat jelenthet. Tény, a kártya bevezetésének volt egy igen erőteljes és kesernyés kampány mellékíze, dehát mit lehet tenni!? Mi magyarok alapvetően konzervatív nép vagyunk és nemes hagyományaink közé tartozik az osztogatás útján történő népboldogítás. Ettől függetlenül a Ferencváros Kártya bevezetése nagyon fontos gesztus volt az önkormányzat részéről.
 
Azt (is) üzeni, hogy Ferencváros nem feledkezik el lakóiról és ez az akció is segítheti a kerületi lokálpatriotizmus feléledését, a város mint közösségi hely és tér megerősödését.
 
Szilágyi Iván Péter
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tibike

(jobb moso, 2009.10.07 20:27)

a cikk szerzője nyilván pál tibor mszp-s alpolgármesterre célozhat, ő próbálta lenyúlni ezt a jó ötletet. minden jó ötletet megpróbál privatizálni... ebben jók...