Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zorán az FMK-ban

2009.10.22

Kép Talányos, de mégis a jelenlegi viszonyokról sokat mondó nyilatkozatot adott nemrégen Zorán legújabb turnéja kapcsán:

"Magánemberként köszönöm, jól vagyok - fogalmaz a Kossuth-díjas előadóművész a rövid beszélgetés kezdetén. "Egyébként pedig annyi a változás az életünkben, hogy az ember csak kapkodja a fejét. Az bizonyos, hogy a gazdasági helyzetről biztosan nem lehet dalt írni. Azt már rég eldöntöttük, hogy a nótáinkat nem az aktuális politikához, inkább általános emberi viszonylatokhoz, gondolkodáshoz, a mindannyiunkat érintő témákhoz igazítjuk"-nyilatkozta diplomatikusan, de mégis egyértelműen pápai koncertje előtt Zorán a http://naplo-online.hu helyi honlapnak. 

Zorán a magyar könnyűzene azon nagy öregjei közé tartozik, aki ha lehet, kerüli a nyílt politizálást. Dalaiba sűríti bele véleményét.

Tegnap a Ferencvárosi Művelődési Központban (FMK) adott koncertet, mert bizony jó zene és zenélés nemcsak nagy és felkapott sportcsarnokokban, koncert termekben, színházakban és kávéházakban-hanem kis művházakban is elképzelhető. Zorán ma már válogathat, hová megy el, mégsem feledkezik el vidéki rajongóiról és neki nem zsenánt egy művelődési házban fellépni. Számára nem ciki Pápára vagy a Haller utcába menni. Magyarország többsége, azok az emberek akik mindig kitartottak mellette és akik ma is a legtöbbet viszik a vállukon, ugyanis nem a belvárosban vagy a budai hegyek luxusvilláiban laknak.

Kép

Tegnapi ferencvárosi koncertjére sem a csúcsértelmiség, a biggyesztgető és elkülönűlő elit, hanem a művházak világának átlagos, de vájtfülő közönsége jöttek el. Főként idősebbek, de voltak egészen fiatalok is. Mögöttem például frissnyugdíjas házaspár szorongatta egymás kezét, két őszülő Zorán rajongó, "fan": szépen és mértéktartóan kiöltözve, de lelkében fiatalon. A szerelmes számok közepette ködös szemüveggel néztek egymásra és egymáshoz érintették vállukat. 60 évesen is. Valahol itt kezdődik a szerelem és nem a nyál áztatta Titanicon, Di Caprio és Kate Winslet jól fizetett ölelkezésében. Zorán megtisztelte közönségét, beszélgetett velük, humorizált. Mikor megszólalt nyitvafelejtett mobiltelefonja, még saját magát is megdorgálta-viccesen, szelíden. Híres ember is lehet hülye és feledékeny.


Láthatóan sokkal jobban érezte magát szűk körben, az általa rendszeresen látogatott FMK-ban, mint tízezrek előtt. Jó kis koncertet adott, felszabadultan és szépen zenélve. Az egész életművét felölelő összeállításban ügyesen keverte nagy slágereit az újabb, még ismeretlen dalokkal. És ami nagy dolog: lehetőséget adott zenész kollégáinak, sőt még szuper-attraktív vokál hölgykoszorújának is. Bemutatkozhattak és volt mit bemutatniuk.

Kép Zorán gondolkodó ember. Ez látszott FMK-s koncertjén is. Túl ravasz, tapasztalt ahhoz, hogy nyíltan kimondja véleményét, de dalai és azok felvezetői szövegei magukért beszéltek. Szólt az elrontott, félresiklott rendszerváltásról, a mostani lehetetlen helyzetről, leszögezve, hogy ennél még rosszabb is jöhet... Külön jólesett füleimnek, hogy repertoárjába egy vallásos, elsősorban katolikus templomokban hallható dalt is becsempészett. Mindezt sűrű mentegetőzések közepette tette, leszögezve, hogy szokott ő Leonard Cohen-t is játszani. Meg kellene végre érteni: a zsidó és keresztény kultúra és értékek nem zárják ki egymást. Senkinek sem kell azért bocsánatot kérnie, mert hívő, Istent kereső és szerető ember, mert megérinti a katolikus templomok áhitata, derűje. 

Bármit mondjon is a mindent tudó és véleményformáló magas értelmiség és bárhogy próbálja is a jobboldal egy része kisajátítani a hitet: kereszténynek lenni nem egyenlő a kirekesztéssel! A "keresztény" vagy a "nemzeti" nem szitokszavak. Még akkor sem, ha néhány náci privatizálta és sok értelmiségi kigúnyolta, lejáratta őket.

Az "Apám hitte'" vagy a "Kell ott fenn egy ország" magában állásfoglalások. Nem egyes pártok ellen vagy mellett, hanem a mai, hitetlen és hideg világ ellen:

                                              "Apám hitte a hőstetteket,

Apám hitte a bölcsességeket,

Apám hitte a szép verseket,

S úgy hiszem, ez így volt szép."

Kedves Zorán, a mi apáink, nagyapáink is ugyanezen dolgokat hitték. Számukra az élet többről szólt, mint a Tesco-Tv2 páros. Nincs mit szégyelni rajtuk.

Szilágyi Iván Péter