Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alföldi: Stohl András a Nemzeti Színház tagja marad!

2010.05.21
"Az elmúlt két évben a sajtó és a közélet nem bánt kesztyűs kézzel a Nemzeti Színházzal, gyakran félinformációk és pletykák kerültek napvilágra" - mondta el Alföldi Róbert, az intézmény igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen a színház 2009/2010-es évadát értékelte.

Alföldi hangsúlyozta: a Nemzeti Színház első alkalommal zárta pozitív mérleggel az évadot - tíz százalékkal nőtt nettó árbevételük. Mindezt egy kitűnő, többszörösen díjazott, vagy éppen tehetséges pályakezdő művészekből álló társulattal, egyedülálló színpadi produkciókkal, együttműködésekkel és a jegy-és bérletkonstrukciók átalakításával érték el.

 

Kép


Sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban
Fotó: STOP/Radó Alexandra

 

Az intézmény kiemelten fontosnak tartja a kortárs magyar dráma támogatását - ezt példázza a Magyar Bibliatársulattal együttműködve, a Tízparancsolat jegyében meghirdetett színdarabpályázata, amelynek műveit felolvasószínházi keretek között mutatták be. De nemcsak a "saját" műfajukban alkotóknak biztosítottak teret: a színház előcsarnoka, illetve a Zikkurat Galéria is festők és szobrászok tárlatainak színhelyeivé vált.

Alföldi hosszasan sorolta, milyen kapcsolatok épültek ki az utóbbi időben: együttműködtek a Magyar Rádióval, más színházakkal - a Pesti Magyar Színházzal közös bérletet is kialakítottak -, a Művészetek Palotájával, illetve külföldi társulatokkal is. Előadásaikat többször külföldre vitték: a magyar művészek a Szarajevóban megrendezett MESS Fesztiválon - itt elnyerték A jég című Szorokin-darabbal a legjobb közép-európai előadás, legjobb társulat és a legjobb előadás díját - , a Bécsi Fesztiválheteken és az Almagro Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztiválon is felléptek. Óvodásoknak, Down-kóros gyerekeknek tették lehetővé, hogy "beleszagoljanak a színházi levegőbe", az előadásokra szóló jegyeket pedig havonta egy alkalommal maguktól a színművészektől lehetett megvásárolni.

 

Kép


Sajtótájékoztató a Nemzeti Színházban
Fotó: STOP/Radó Alexandra

 

"Sokszor vádoltak meg minket azzal, hogy rétegszínházat csinálunk, hogy nem szólunk mindenkihez" - jegyezte meg Alföldi. Ezt statisztikákkal kívánta cáfolni: elmondása alapján látogatóik 34 százaléka nem budapesti, s körülbelül ugyanennyien tartoznak a 26-38 évesek korcsoportjába. A nézők több mint negyede 14-25 éves, 21 százaléka 39-51 éves, míg az 51 év felettiek korcsoportja az összes látogatószám 17 százalékát teszi ki. Többségük (42 százalék) alkalmazott, 21 százaléka diák. A vállalkozók, középvezetők és nyugdíjasok aránya szinte megegyezik (8 százalék körül) - legkevesebben a felsővezetők képviseltetik magukat (5,9 százalék).

Alföldi társulatát méltatva köszönte meg munkájukat, amiért öt színész (Bodrogi Gyula, Gergye Krisztián, Makranczi Zalán, Péterfy Bori és Törőcsik Mari) és ő maga is díjakat kapott. Végül két kijelentéssel zárta tájékoztatóját: "Stohl András a Nemzeti Színház társulatának tagja, és az is marad. Az én kinevezésem 2013-ig szól".Stop.hu