Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rendhagyó utazás a zsidó női lélekbe

2010.02.18

Retikül-Női irodalmi „turkáló” címmel „kisszínházi” est sorozatot indított a Mazsike. Kortárs zsidó írónők műveiből válogatva. Ismert és kevésbé ismert, gondolkodó és érző asszonyok műveiből, akiknek életét meghatározza zsidóságuk és nőiességük. E két forrásból merítve szubjektív és bátor kortárs, de mégis időtlen kérdéseket feszegető női irodalmat hoztak létre-nemcsak nőknek és nemcsak a saját korosztályuknak. 

Kép

 

A Retikül előadására minden korosztályból és nemből érkeztek, idős hölgyek és urak, fiatal párok és gimnazista lányok egymás mellett ülve. Mindenki másért, kíváncsiságból és igazi, kendőzetlen érzéseket keresve. Pedig semmi látható és elbűvölő dolgot, csodát vagy varázslatot nem ígért az est. Vagy talán mégis? Lehet, hogy napjainkban a csoda ott kezdődik, ahol a látványvilág és felületes nyüzsgése véget ér…? Mozgókép-csak a szó szoros értelmében létezik? Film csak vásznon pereghet, vagy képzeletünk is lehet mozigépész?

 

Kép

A Retikül szervezői sajátos választ adtak a kérdésre rendhagyó felolvasóestjükkel: Takáts Andrea színésznő nagy átéléssel, humorral és szenvedéllyel olvasott fel a kiválasztott könyvekből. „Extraként” és időnként a falon a szöveghez igazodó képek jelennek meg, gyorsan tovatűnő fotók. A dramaturgiailag fontos részeknél pedig még élő zene is felcsendül. A felolvasó mellett magányosan üldögélő muzsikus időnként kurtákat fúj hangszerébe, megszakítva, zenével dúsítva vagy mélyítve a gondolati síkot.

 

 Mozi, kis darabkákra, apró érzéki csatornákra bontva. Átélhető és átgondolható, nem mossa át az agyat, mint a mozi, de mégis beindítja és megbizsergeti érzékszerveinket. Lassan magunk is a felolvasó, a könyv részévé válunk. Nem könnyű utazás, 20. századi zsidó sorsokat kell átélni. Pontosabban nem kell, de mégis beszállunk az időgépbe.
 

Kép A szervezők Retiküljükből legutóbb Nicolle Krauss, az Egyesült Államokban és az Öreg Kontinensen egyaránt nagy sikert arató „Szerelem története” című könyvét vették elő. Egy sajátos nyomozást, lelki utazást, amely a valaha idilli lengyel zsidó álomvilágból egészen New York zömök, hangulatos és rejtélyes bérházai közé vezet. Egy művet, amelyben szinte alig hangzik el a zsidó szó, mégis benne van az ősi népünk összes szenvedélye, neurotikuma és élni akarása. A téma persze a szerelem, vagy mégsem? Lehet szeretne olyanokat, akik márcsak a szívünkben léteznek? Élhet örökké a szerelem? Örültnek vagy szerelmes lenni jobb? Túlélhetőbb?

 

Kép A nézők egy részéből könnyeket, másokból társukhoz való gyengéd hozzásimulást (fej a vállra, lenyelt sóhajok) kiváltó estet hatalmas taps zárta. Derűs, de mégis komoly öröm. A műsor végén, a nagy érzelmek feloldásaként beszélgetés, hallgatás, Fűszeres Eszter finomságainak kóstolgatása.

 

A következő zenés, képes, gasztros felolvasóest március 17-én szerdán lesz a Klauzál 13. Könyvesbolt és Galériában: „Az életben maradt Anna Frank”

 

Szilágyi Iván Péter