Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kormányzati blöff az egészségügyben?

2009.09.30

A Kereszténydemokrata Néppárt vegyes érzelmekkel viseltetik az egészségügyi szakmai szervezetek és a kormány között körvonalazódó kiegészítő finanszírozási megállapodás iránt.

Örülnénk, ha létrejönne egy, a betegek ellátását megnyugtatóan biztosító kompromisszum, egyelőre azonban csak azt látjuk, hogy a kormány egy fillérrel sem akar többet adni, mint amit eredetileg mondott: azaz 4 és fél milliárd forintot. A szóban forgó (6 milliárdos?) összeg ígérete, amit decemberben kapnának meg a kórházak, már a jövő évi költségvetést terhelné, ami valószínűsíthetően a mostani szocialista kormányt már nem kötelezi semmire. A hiányt utódja nyakába varrja.     

Mi úgy gondoljuk, a szakmai szervezeteknek a betegek védelmében ragaszkodniuk kell eredeti célkitűzésükhöz, ha komolyan gondolják álláspontjukat, miszerint ha intézményeik 25 és fél milliárd forintnál kevesebbet kapnak, akkor csak a sürgősségi ellátás működtethető, a tervezett műtéteket bizonytalan időre el kell halasztani, illetve 10 ezer dolgozót kell elbocsátani az ágazatból.   

Ugyanakkor rendkívül aggályosak a kormány minden empátiát nélkülöző megnyilvánulásai, mint például a szakminiszternek az a kijelentése, hogy nincs több pénz, mert felborul a gazdasági egyensúly. Ezúton hívjuk fel Székely Tamás figyelmét arra, hogy betegeket és a pénzhiány miatt elhalt, nem megfelelően ellátott emberek hozzátartozóit a legkevésbé sem érdekli a gazdasági egyensúly, és ezért még csak meg sem róhatóak.

Az egészségügyi szakmai szervezeteket pedig arra kérjük, hogy újra fontolják meg a kormány által ajánlott megállapodás aláírását.

                                                                                               Halász Zsuzsa 

                                                                                                  szóvivő